Battery won't stay charged - Honda Shadow Forums : Shadow Motorcycle Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-30-2011, 08:09 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 28
Default Battery won't stay charged

So, I got my bike about 2 weeks ago, and a few days after I got it the battery died on me. I bought a new battery, charged it up, and checked all the voltages. They all checked out fine according to the service manual. So I ride the bike for about a week and it died on me again. Since it is a brand new battery, I figure it has to be the charging system. But that seems strange since it looked like it was working. So I talk with my brother who is the gearhead in the family (I'm more of a computer guy myself), and he said it might be a corroded wire. So I pull the bike apart today and I think I found the issue. These are the connections between the regulator and what I'm pretty sure is the alternator.





Since I already had everything torn apart, I figured I would test the alternator and the regulator to see if they are working. So I think it is the stator. I tried to test it but not sure if I did it right. Which of the 3 wires is suppose to be ground? If I do end up having to replace it, I got the service manual, so I can probably figure out how to replace it, but I was wondering if there was anything special to watch out for? Anything else that I would have to replace while doing this swap like gaskets and such? I'm not a engine guy and my brother who is doesn't live local, so if you could dumb it down a bit for me, that would be great.
__________________

Last edited by Dyrge; 04-30-2011 at 08:13 PM.
Dyrge is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-30-2011, 08:21 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,687
Default

Yep that is the 3yellow wire (Stator to Rectifier) to three yellow wire issue that most of the Spirit and Goldwing line for many years.

You can remove the connectors strip back to clean copper and solder the yellow wires togehter essentially removing the connector. Then test you idle ane mid-range charging voltage to see if you will need to do more.......should be >battery voltage and < 15 volts - should go up at higher Rpm if not (mine was dropping to below 12.5 volts at mid throttle) you will need to run the Electrosport diagnostics to see which component is fried.
Cbjr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2011, 01:11 AM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 28
Default

I just ended up replacing the connectors with new ones in case I ever need/want to replace one of the components. From what I can tell based on service manual and other forum posts, it looks like everything is good. I'll probably keep my multimeter close for a bit while riding and keep an eye on the battery to make sure its getting charged.
__________________
Dyrge is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2011, 02:52 AM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Northern Calif.
Posts: 399
Default

The above stated solution is your best choice. This is a continuing problem in many Honda models, including my '96 Shadow a.c.e. vt1100c2. I was experiencing the same symptoms as you. This connector is a weak link that cannot handle the flow of electricity and led to me replacing both my stator and regulator/rectifier before figuring out the problem. I saw the wires frying and shortened them and put them back in the connectors, but the problem continued, until I installed a Kuryakan voltage gauge. With the engine running I could see the system still wasn't charging as it should. As I wiggled the connection, I could see this was the problem. I cut out the plug, soldered the wires and I've had no problems since, and I run a Cobra light bar, heated gloves and a halogen headlamp. And I now (and forever) use a sealed battery. Try this; after a ride pop off the battery cover and feel the wires around the connector and see if they aren't overly hot. If they are, make the change.
__________________
Fly below the radar!!
Buzz Carsu is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2011, 03:12 AM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Newport Beach
Posts: 1,961
Default

__________________
2007 Honda Shadow 600
RONW is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2011, 08:49 AM   #6 (permalink)
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: INDIANA
Posts: 475
Default

As long as there is a quick disconnect in that circuit it will keep melting down. Because of where that connector is and the amount of current running through it any slight increase in resistance from oxidation and corrosion on the terminals will cause it to overheat. The long term solution to the problem is to eliminate that connector. You can always cut and resolder the wires if you have to remove the regulator or stator. Another critical connection to check is the ground connection on the neg. battery cable. Make sure it is clean and tight and cover it with dielectric grease.
__________________
A 9m is a .45 set on stun

Last edited by Drail; 05-01-2011 at 08:51 AM.
Drail is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2011, 10:05 AM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Central, Minnesota
Posts: 4,796
Default

Even eliminating the connector and soldering the wires, your still going to have a poor charging system on your bike. The problem is, in my opinion, the voltage regulator and thin stock wiring that causes the problem.

Your stator sends all the power it can to the regulator, thru thin wiring and to a poorly designed regulator that barely keeps the battery charged and causes the wires to over heat. Not only the wires get too hot, but the regulator gets too hot (that's how it designed to work by sending the extra power to ground making it run hot) and keeps the stator running way too hot also.
So replacing the regulator with an after market (Mosfet style) regulator and the stock wiring with thicker 10 gauge wire, will keep things running cooler and keep the battery fully charged, even at idle.

I've recently done this mod to mine after years of poorly charged batteries and it works a **** of alot better than it ever did. My bike charges better at idle now than it used to at full throttle. The bike actually runs better too. I can run my driving lights and stereo and still get 13.5 volts at the battery at idle, and up to 14.2-14.5 at higher RPMs.
I'v never had those kinds of readings all the time I've owned this bike.
__________________
PainterD is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-01-2011, 04:30 PM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Newport Beach
Posts: 1,961
Default

Quote:
Originally Posted by PainterD

So replacing .... the stock wiring with thicker 10 gauge wire, will keep things running cooler and keep the battery fully charged, even at idle.
How did you go about it at both the regulator end and the stator end since those wires seem hardwired to their respective devices?
__________________
2007 Honda Shadow 600
RONW is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Honda Shadow Forums : Shadow Motorcycle Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 08:47 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum Kawasaki Ninja 250SL Forum