Honda Shadow Forums banner

Rozmiar opony

1 reading
5.3K views 8 replies 8 participants last post by  Troy Jollimore  
#1 ·
Zastanawiam się, czy mogę założyć mniejszą oponę do mojego 04 saber 1100, standardowy rozmiar to 170/80/15, czy zaszkodziłoby to w czymś, gdybym założył 140/90/15?
Będę wdzięczny za wszelkie rady, dzięki.

#2 ·
Zmniejszanie rozmiaru zwykle powoduje te same problemy, co zwiększanie. Spowoduje to, że silnik będzie pracował na wyższych obrotach przy tej samej prędkości w porównaniu do standardowego rozmiaru opony. Ale to może być dobra rzecz w zależności od motocykla i warunków jazdy.
Ponadto, jeśli prędkościomierz nie jest napędzany z przedniego koła, zauważysz różnicę w wskazanej prędkości na prędkościomierzu.

Eric

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#4 ·
Zmniejszanie rozmiaru zwykle powoduje te same problemy, co zwiększanie. Spowoduje to, że silnik będzie pracował przy wyższych obrotach na tych samych obrotach w porównaniu do standardowego rozmiaru opony. Ale może to być dobra rzecz w zależności od motocykla i warunków jazdy.
Ponadto, jeśli prędkościomierz nie jest napędzany przez przednie koło, zobaczysz różnicę w wskazanej prędkości na prędkościomierzu.

Eric

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Czujnik prędkości w Sabre jest na przednim kole.

#7 ·
170 i 160 to rozmiar szerokości. 80 i 80 to wysokość ścianki bocznej, więc opona się nie powiększyła ani nie zmniejszyła. Opona o tej samej wysokości co poprzednio.
Nie do końca poprawnie, 80 to procent wysokości do szerokości, więc 170 będzie nieco wyższe.

#8 ·
Do autora, rozmiar opony fabrycznej doskonale sprawdza się w Sabre i przełożeniach 1100 ACE T, zgodnie z zamierzeniami Hondy. Powód, dla którego o tym wspomniałem, jest taki, że Spirit ma wyższe przełożenia i nadal używa opony 170/80-15, co sprawia, że jest mniej responsywny. Wymieniłem oponę w moim Spirit na 180/70-15 i byłem bardzo zadowolony, ale jej średnica jest mniejsza niż 160/80. Oto kalkulator rozmiaru opon, który może pomóc: